Savjet uspješnih – Velimir Šonje

Svoje korisne savjete za uspjeh, s nama je podijelio i Velimir Šonje – ekonomski analitičar, konzultant, vlasnik tvrtke Arhivanalitika i stranice Ekonomski lab:

“Prema mom iskustvu, ne postoji razlika između poslovnih savjeta i životnih savjeta. Prvi bi bio slijedi svoju ideju, poziv: ako čovjek osjeti nešto u čemu je dobar, ili u čemu bi mogao biti dobar, u tome treba ustrajati. I ako se to ne pretvori u veliki uspjeh, ostat će neko vrijedno iskustvo: zadovoljstvo, hobi, makar samo onaj osjećaj da čovjek nije prošao život, a da nije probao. To je puno važnije od mogućeg osjećaja razočaranja ako se svi snovi ne ostvare onako kako su zamišljeni.

Drugi važan savjet je budi ustrajan. Jer, ništa ne dolazi preko noći i ništa značajno se ne ostvaruje bez prepreka. Brz uspjeh može biti i plod slučaja, a ne vlastite sposobnosti i pameti, pa kad prvi put “zaškripi”, nema izlaza bez ustrajnosti. Osim toga, ustrajnost te tjera na stalni napredak, učenje, usavršavanje onoga što radiš. Eliminiraj improvizaciju koliko god je to moguće. No, savjet ustrajnosti je dvosjekli mač. Slijepa ustrajnost u nečemu što nema smisla, i što osobi i drugima nanosi štetu, nema smisla.

Zato drugi savjet treba kombinirati s trećim: nauči reći dvije stvari – ne znam i ne. “Ne znam” je važno kako bi sebe sveo u realne okvire i riješio se pretjerane samouvjerenosti ili ustrajnosti u nečem što ne znaš. “Ne znam” će te uputiti da pitaš ili angažiraš nekoga tko zna. A lako “Ne” će ti pomoći da izbjegneš ljude i situacije koji za tebe nisu dobri, čak i onda kada te svi oko tebe nagovaraju na “Da”.

Dakle, “Ne” reci lako, ne daj se pritiscima, ali to “ne” reci pristojno i pažljivo, jer “ne” često može drugoga povrijediti.”

Date

23 lip 2020

Time

17:00 - 18:00
Kategorije
Scroll to Top